onderzoek-hpg
schoolkids-2
onderzoek2-hpg
schoolkids

Honours Programma Gymnasia

Op vrijdag 23 september 2022 vieren we het 10-jarig bestaan van het HPG. Op die dag organiseren we de leerlingendag, de startdag voor begeleiders en coördinatoren en het lustrumfeest. Speciale gast is Luk Dewulf (talentenfluisteraar, pedagoog en auteur van meerdere bestsellers over talent). Hij zal een plenaire lezing geven en een masterclass voor ervaren begeleiders.

Over het programma
De lustrumdag vindt plaats in de Verkadefabriek in Den Bosch. We ontvangen je graag vanaf half 11. Om 11 uur start het programma. Daarna zijn er voor begeleiders en coördinatoren verschillende sessies.

Tegelijkertijd is er voor de leerlingen een ander programma. Zij volgen onder andere workshops en thema-sesssies en speeddates met oud-HPG’ers.

Programma voor coördinatoren en begeleiders

10.30 uur Inloop

11.00 uur Opening

11.30 uur Sessies, ochtendronde

  • HPG-kennismakingsprogramma voor starters. We bespreken de basis van het HPG. We hebben het over ‘de bedoeling’ van het HPG, over het examen, de community en nemen vooral de tijd voor vragen die jullie hebben. Daarna verdiepen we ons in het Waarderend perspectief. Wat houdt deze benadering in? Wat betekent dit voor je gesprekken met leerlingen? En voor hoe we het programma ontwikkelen met elkaar?
  • Gesprekken oefenen voor gevorderden. Kirstin op het Veld is trainingsactrice en de afgelopen jaren een bekend gezicht geworden voor ons. Ze weet zich als geen ander in te leven in onze leerlingen en laat iedereen op een laagdrempelige en plezierige manier oefenen met het voeren van gesprekken.
  • Begeleiden van themasessies HPG-leerlingen.

12.30 uur Lunch

13.30 uur Opening middagprogramma, lezing Luk Dewulf
Luk Dewulf is talentenfluisteraar, pedagoog, talentcoach, en auteur van meerdere bestsellers over talent). Deze lezing is voor leerlingen en begeleiders. In zijn lezing neemt hij ons mee in zijn visie op talenten.

14.30 uur Sessies, middagronde

  • Masterclass Luk Dewulf: werken met talenten van leerlingen. Tijdens de lezing heeft Luk Dewulf ons meegenomen in zijn visie op talent. Tijdens de masterclass komt de toepassing van zijn visie aan bod: hoe kun je hiermee aan de slag met je leerlingen?
  • Inspiratiesessie Gerda Hoekstra. Gerda Hoekstra is één van de bedenkers van het HPG. Als toenmalig directeur van de SHZG stond zij aan de wieg van dit ontwikkelgerichte en ontwikkelende programma. Altijd gedreven om onderwijs te vernieuwen vanuit haar drijfveer om bij te dragen aan onderwijs voor het leven. In deze inspiratiesessie nodigt Gerda ons uit om in gesprek te gaan over wat dat betekent en hoe we daar als schoolleiders en docenten invulling aan kunnen geven.
  • Inleiding Waarderend Perspectief. Wat houdt deze benadering in? Wat betekent dit voor je gesprekken met leerlingen? Eefje Teeuwisse is auteur van het boek Waarderend leren in het voortgezet onderwijs: het versterken van talent, plezier en motivatie op school. Ze ondersteunt scholen en schoolbesturen door het hele land die kiezen voor een waarderend leerklimaat. Een belangrijk uitgangspunt van het waarderend perspectief is dat je net zoveel kunt leren van successen als van minder positieve ervaringen. Waarbij het ontdekken en uitbouwen van interesses en talenten centraal staat. Een gedachte die naadloos aansluit op het HPG. 

15.45 uur Talkshow: Wat leren we van HPG?

16.15u Afsluiting

Hieronder kun je je aanmelden voor deze dag. Je kunt ook aangeven of je een of meer sessies van de leerlingen wilt begeleiden. Na de zomervakantie ontvangen jullie het definitieve programma.

Lustrum2022 – begeleiders en coordinatoren

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe lang ben je betrokken bij het HPG?
Voor het leerlingenprogramma zijn gespreksleiders nodig voor de themarondes en workshops. Zou je een sessie met leerlingen willen begeleiden?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Honours Programma van de Gymnasia | site by studio V&V